Hva erKryptovaluta

Hva er Proof of History

Hva er Proof of History

Hva er Proof of History. Hvordan fungerer det? Blokkjede-teknologi har revolusjonert måten vi tenker på tillit og sikkerhet i den digitale tidsalderen. Ved å muliggjøre desentraliserte nettverk som opererer uten mellommenn. Imidlertid er en av de største utfordringene for blokkjede-nettverk skalerbarhet, spesielt når det gjelder å behandle mange transaksjoner raskt og sikkert. Dette er hvor Proof of History (PoH) kommer inn. PoH er en ny konsensusmekanisme utviklet av Solana Labs. Som bruker en kryptografisk funksjon kalt Verifiable Delay Function (VDF) for å generere tidsstempler for hver blokk i blokkjeden. Ved å sikre uforanderligheten og ektheten til disse tidsstemplene. Kan PoH betydelig forbedre effektiviteten og sikkerheten til blokkjede-nettverk, spesielt de som krever høy transaksjonskapasitet og rask fullføring.

Med tanke på driftsmessig effektivitet av Proof of History. Kan det snart bli sett på som den primære konsensusmekanismen som brukes i utviklingen av desentraliserte finansielle systemer. Dette forsterker viktigheten av Proof of History for blokkjedeingeniører og arkitekter når de arbeider med Web3-baserte DApp-økosystemer. Denne artikkelen vil forklare konseptet Proof of History, hvordan det fungerer, dets fordeler, og dets potensial til å transformere blokkjedeindustrien.

Hva er Proof of History?

Proof of History (PoH) er en ny konsensusmekanisme utviklet av Anatoly Yakovenko, grunnleggeren av Solana Labs. Konseptet bak PoH er at rekkefølgen på hendelsene er like viktig som hendelsene selv i et blokkjedenettverk. Og evnen til å bevise rekkefølgen på hendelser er avgjørende for å opprettholde integriteten til nettverket. For å oppnå dette, bruker PoH en kryptografisk Verifiable Delay Function (VDF) for å generere et tidsstempel for hver blokk i blokkjeden.

VDF er designet for å være forsinkelseshard og minnehard, noe som gjør det vanskelig for angripere å manipulere tidsstemplene. Tidsstempelet som genereres av VDF blir deretter innlemmet i hver blokk i blokkjeden. Noe som gir en verifiserbar og uforanderlig oversikt over rekkefølgen på transaksjonene. PoH muliggjør rask finalitet, noe som betyr at når en blokk er lagt til blokkjeden, anses den som endelig og kan ikke angres.

PoH-mekanismen brukes primært i Solana Blockchain-nettverket, som er designet for å være svært skalerbart og i stand til å behandle tusenvis av transaksjoner per sekund. Ved å redusere mengden lagringsplass og båndbredde som kreves for å vedlikeholde blokkjeden. Kan PoH forbedre effektiviteten og hastigheten til Solana-nettverket, samtidig som det gir en sikker og verifiserbar oversikt over transaksjoner.

Hvordan fungerer Proof of History?

Proof of History (PoH) er en unik konsensusmekanisme. Her er en forenklet forklaring på hvordan den fungerer, trinn for trinn:

Kryptografisk tidsstempling: Kjernen i PoH er kryptografisk tidsstempling, som bruker en sekvensiell, pre-image-resistent hash-funksjon. Denne funksjonen tar inn et input (den nåværende tilstanden til blokkjeden og et tilfeldig frø) og produserer en unik, irreversibel utgang, kjent som en hash. Denne hashen fungerer som et verifiserbart tidsstempel.

Generering av en hash-kjede: Solana skaper en hash-kjede ved å bruke hash-funksjonen gjentatte ganger på utgangen av den forrige hashen. Hvert steg representerer et «tick», hvor antallet hash-operasjoner indikerer hvor mye tid som har gått. Dette resulterer i en kontinuerlig, verifiserbar tidsregistrering som brukes til å sekvensere transaksjoner.

Registrering av transaksjoner

Når en transaksjon utføres, sendes den med den nyeste observerte hashen. Validatorer bekrefter gyldigheten og tidsinnstillingen ved å sikre at den refererer til en hash innenfor den gjeldende PoH-sekvensen. Dette beviser at transaksjonen skjedde på et bestemt tidspunkt.

Transaksjoner som er tidsstemplet med PoH, behandles deretter ved hjelp av en konsensusalgoritme basert på Proof of Stake (PoS), i Solanas tilfelle Tower BFT. Validatorer satser SOL (Solanas token) for å delta, og tjener belønninger for å sikre nettverket og validere transaksjoner. Tower BFT, med hjelp av PoHs tidsregistrering, oppnår raskt konsensus, noe som gjør at Solana kan håndtere tusenvis av transaksjoner per sekund.

Fordeler

PoH tilbyr flere fordeler. Inkludert skalerbarhet (tusenvis av transaksjoner per sekund), lav forsinkelse, høy sikkerhet og energieffektivitet, da det ikke krever intensive datakraftressurser som Proof of Work (PoW)-systemer.

Verifiserbar forsinkelsesfunksjon (VDF). En sentral komponent i PoH er VDF, som sikrer at blokkprodusenter må passere gjennom den for å få tilgang til deres blokkproduksjonsspor. Solana legger til hashen av data relatert til tidligere genererte tilstander i transaksjonssekvensen. Og skaper verifiserbare tidsstempler uten mulighet for å gjenskape data eller lage alternative versjoner.

Denne mekanismen er revolusjonerende fordi den introduserer en måte å inkorporere tid direkte på blokkjeden, og eliminerer behovet for en sentralisert klokke. Dette er avgjørende for desentraliserte systemer, hvor det å time transaksjoner nøyaktig er essensielt for sikkerhet og effektivitet.

Hvordan skiller det seg fra Proof of Work og Proof of Stake?

Her er en oversikt over de viktigste forskjellene mellom Proof of History (PoH) og tradisjonelle konsensusmekanismer som Proof of Work (PoW) og Proof of Stake (PoS):

Beregningseffekt/innsats PoW og PoS krever at deltakerne har betydelig beregningskraft eller innsats i nettverket for å delta i konsensusprosessen. Dette er ikke tilfelle med PoH, som utelukkende er avhengig av VDF for å generere tidsstempler.

Finalitet PoH tilbyr rask finalitet, noe som betyr at når en blokk legges til blokkjeden. Blir den endelig i det øyeblikket, og det er ingen mulighet for å reversere denne finaliteten. PoW og PoS er avhengige av probabilistisk finalitet, noe som betyr at det alltid er en liten sjanse for at en blokk kan bli reversert eller ugyldiggjort.

Lagrings- og båndbreddekrav PoH reduserer betydelig lagrings- og båndbreddekravene for å opprettholde et blokkjedenettverk. Dette skyldes at hver blokk bare trenger å lagre en liten mengde data, inkludert den forrige blokkens hash og tidsstemplet generert av VDF.

Rollen til Verifiable Delay Function i PoH

Verifiable Delay Function (VDF) spiller en avgjørende rolle i Proof of History (PoH). Spesielt i sammenheng med blokkjede-teknologien som brukes av Solana. Essensen av VDF i PoH er å sikre opprettelsen av en historisk oversikt som viser at en hendelse skjedde på et bestemt tidspunkt. Og fungerer i bunn og grunn som en desentralisert klokke for blokkjedenettverket.

I Solanas implementering av PoH krever VDF et bestemt antall sekvensielle trinn for å evalueres, men lar resultatet raskt og offentlig verifiseres. Denne prosessen innebærer en sekvensiell hash-funksjon. Som kontinuerlig kjører over seg selv, og bruker utdataene fra forrige kjøring som neste input. Periodisk blir tellingen og den nåværende utgangen registrert, noe som etablerer en manipuleringssikker sekvens av hendelser. Denne metoden garanterer at tid har gått mellom hver registrerte hendelse, og gir dermed en sikker og uforanderlig oversikt over transaksjoner og hendelser på blokkjeden.

VDFs rolle i PoH adresserer flere kritiske aspekter ved blokkjede-teknologi:

Verifiserbarhet: Den sikrer at blokkjedenes historiske register er transparent, uforanderlig og tilgjengelig for offentlig verifikasjon. Dette bygger tillit og reduserer avhengigheten av beregningstunge prosesser.

Desentralisering: Flere noder kan generere og validere tidsstempler samtidig, noe som hindrer at en enkelt enhet kan kontrollere tidsstempelgenereringen. Dette øker nettverkets sikkerhet og pålitelighet.

Effektivitet: Ved å tilby en pålitelig tidsrekkefølge for hendelser uten behov for energikrevende konsensusalgoritmer som Proof of Work (PoW), forbedrer PoH med VDF transaksjonsbehandlingseffektiviteten, akselererer konsensus og reduserer transaksjonskostnader.

I tillegg reduserer VDF i PoH betydelig kravene til datalagring og båndbredde som er nødvendige for å opprettholde blokkjeden, siden hver blokk bare trenger å lagre minimal informasjon, som hashen fra forrige blokk og tidsstemplet generert av VDF.

Reelle bruksområder for Proof of History

Proof of History (PoH) er en relativt ny konsensusmekanisme som fortsatt vinner terreng i blokkjedeindustrien. Selv om det for øyeblikket er få eksempler på selskaper og nettverk som bruker PoH, er potensialet for denne mekanismen betydelig. Vi har samlet en detaljert oversikt over både nåværende og potensielle bruksområder for PoH.

Nåværende bruksområder for Proof of History Proof of History (PoH) er en relativt ny konsensusmekanisme som utforskes av ulike selskaper og nettverk for sine potensielle applikasjoner. Et av de viktigste eksemplene på et selskap som bruker PoH er Solana, et høyytelses blokkjedenettverk. Solana bruker PoH som sin primære konsensusmekanisme for å oppnå høye transaksjonshastigheter samtidig som det opprettholder sikkerhet og desentralisering.

Arweave er et desentralisert lagringsnettverk som også bruker PoH. Arweave har kunngjort planer om å integrere PoH for å forbedre sine lagrings- og gjenopprettingsprosesser, samtidig som de opprettholder sikkerhet og dataintegritet. I tillegg til disse selskapene har PoH også blitt brukt i utviklingen av andre blokkjedeprosjekter. Et eksempel er Chainlink, et desentralisert orakelnettverk som gir sikre og pålitelige datafeeder til smarte kontrakter.

Fremtidige bruksområder for Proof of History

Selv om det i dag finnes begrensede eksempler på selskaper som bruker PoH, finnes det mange potensielle bruksområder for denne konsensusmekanismen i fremtiden. Ett av de potensielle bruksområdene for PoH er innen digital identitet. Ved å bruke PoH til å generere uforanderlige og verifiserbare tidsstempler, kan det skapes et sikkert og desentralisert digitalt identitetssystem som er motstandsdyktig mot manipulasjon og svindel. Dette kan få vidtrekkende konsekvenser for bransjer som finans, helsevesen og e-handel.

Et annet potensielt bruksområde for PoH er i forsyningskjedehåndtering. Ved å bruke PoH til å spore og verifisere ektheten av varer og produkter. Kan det være mulig å skape et mer transparent og sikkert forsyningskjedenettverk. Dette kan få betydelige konsekvenser for bransjer som matsikkerhet og legemidler .Hvor evnen til å spore og verifisere opprinnelsen og ektheten til produkter er avgjørende. PoH kan også brukes i desentralisert finans (DeFi). Ved å bruke PoH kan det være mulig å skape mer effektive og sikre DeFi-applikasjoner som kan tilby bedre finansielle tjenester til brukere.

De potensielle bruksområdene for PoH er mange og mangfoldige. Etter hvert som blokkjede-teknologien utvikler seg, vil sannsynligvis flere selskaper og nettverk utforske mulighetene. Fra forbedrede lagrings- og gjenopprettingsprosesser til sikre og desentraliserte digitale identitetssystemer har PoH potensial til å revolusjonere mange bransjer og bringe større effektivitet, sikkerhet og transparens til blokkjede-økosystemet.

Begrensninger ved Proof of History

Selv om Proof of History (PoH) har flere fordeler som en konsensusmekanisme, finnes det noen potensielle ulemper eller begrensninger som må vurderes. En av de viktigste begrensningene er at PoH krever en pålitelig tidskilde for å fungere. Det betyr at tidsstemplene generert av PoH-mekanismen kun er så sikre og pålitelige som den underliggende tidskilden som brukes. Hvis tidskilden blir kompromittert eller er unøyaktig, kan det undergrave sikkerheten og integriteten til hele PoH-systemet.

En annen potensiell ulempe ved PoH er at det kan kreve mer datakraft enn andre konsensusmekanismer, som Proof of Stake (PoS). Dette skyldes at PoH innebærer generering og verifisering av store datamengder, noe som kan være beregningstungt. Dette kan potensielt begrense skalerbarheten til PoH-baserte nettverk og gjøre dem mindre tilgjengelige for mindre aktører i blokkjedeøkosystemet. I tillegg kan det oppstå bekymringer rundt sentralisering av PoH-baserte nettverk.

Siden PoH krever en pålitelig tidskilde, kan det være vanskeligere for mindre aktører å delta i nettverket og validere transaksjoner. Dette kan føre til en situasjon der et lite antall enheter har betydelig kontroll over nettverket, noe som kan undergrave desentraliseringen og sikkerheten til systemet. Dermed kan PoH mislykkes i å tilby det nødvendige desentraliserte økosystemet.

Til slutt er det potensielle bekymringer rundt miljøpåvirkningen av PoH. Siden PoH krever ekstra datakraft, kan det føre til høyt energiforbruk og karbonutslipp. Dette kan gjøre PoH mindre attraktivt for miljøbevisste brukere og til og med føre til regulatoriske bekymringer i visse jurisdiksjoner

Oppsummert

Proof of History (PoH) er en relativt ny konsensusmekanisme som har dukket opp i blokkjedeøkosystemet. Den ble introdusert av Solana Labs i 2018 og er designet for å løse noen av skalerbarhets. Og ytelsesbegrensningene ved tradisjonelle konsensusmekanismer som Proof of Work (PoW) og Proof of Stake (PoS).

I denne artikkelen har vi gitt en detaljert forklaring på PoH og dens funksjoner. Med vekt på dens viktigste fordeler sammenlignet med andre konsensusmekanismer. Vi har også diskutert noen av ulempene og begrensningene ved PoH. Inkludert dens avhengighet av en pålitelig tidskilde og potensielle sentraliseringsbekymringer. Selv om PoH har flere fordeler som en konsensusmekanisme, er det viktig å nøye vurdere både fordeler og ulemper før man vurderer å ta den i bruk. For lesere som ønsker å bygge en vellykket karriere innen blokkjede og andre Web3-teknologier. Kan det å lære om PoH og andre konsensusmekanismer være en verdifull ferdighet. Blockchain Council tilbyr sertifiseringskurs i blokkjede og konsensusmekanismer, som kan gi et sterkt grunnlag for en karriere innen dette fremvoksende feltet. Sjekk dem ut nå!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You have not selected any currencies to display