Hva er Bollinger Bands
Hva er Bollinger Bands
Bollinger Bands er et meget kjent analyseverktøy som ble utviklet av en tradereren Jon Bollinger
Bollinger-bands er et teknisk analyseverktøy som brukes til å måle volatilitet i finansmarkedene. Verktøyet består av to linjer som gir et gjennomsnitt basert på tidligere bevegelser i markedet.
Linjene er plassert gitt ut i fra to, standardavvik fra gjennomsnittet og fungerer som suport and resistance områder, for prisen. Jo større avstanden er i mellom båndene, jo høyere volatilitet i markedet.
Bollinger-bånd kan brukes til å oppdage endringer i trenden.
Bollinger-band ikke gir kjøp eller salgssignaler alene, men brukes sammen med andre tekniske indikatorer og analysemetoder.
Boilinger Bands bruker historisk data, for og forsøke å forutse hvordan fremtidig data kommer til og bi og utvikle seg videre. Bollinger Bands sannsynliggjøre hvilken retning markedet kommer til og fortsette.
Jon Bollinger
John Bollinger er en amerikansk finansanalytiker som oppfant Bollinger Bands i 1980-årene.
John Bollinger, har skrevet en god del bøker, og har blant annet skrevet boken «Bollinger on Bollinger Bands» som er ansett som en klassiker.
Bollinger har også grunnlagt Bollinger Capital Management, et investeringsfirma som spesialiserer seg på investering av aksjer.
Slik ser bollinger bands ut
Ser du på de røde pilene, så viser det at markedet snur, eller støter i fra øvre eller nedre bollinger band, alt ut i fra trenden til markedet.
Det er viktig og huske på at det kan forekomme at markedet kan skyte ut i fra et bollinger band. På samme måte som med suport and resistance. På bildet ovenfor, så henter markedet seg inn igjen.
Bollinger Bands er basert på en glidende gjennomsnittslinje. Den vanligste gjennomsnittslinjen som brukeser en 20-dagers glidende moving average.
Nøyaktigheten til Bollinger bands
Bollinger Bands er ikke en nøyaktig indikator. Men det kan gi en nyttig indikasjon på volatiliteten og trenden til et finansielt instrument.
Bollinger Band-formelen
Bollinger Band-formelen kan beskrives som følger:
- Midtlinjen: Enkeltglidende gjennomsnitt (SMA) over en bestemt tidsperiode.
- Øvre bånd: Midtlinjen pluss to standardavvik av prisene over samme tidsperiode.
- Nedre bånd: Midtlinjen minus to standardavvik av prisene over samme tidsperiode.
The Squeeze
«The Squeeze» i Bollinger Bands, er når båndene blir smalere, noe som indikerer at volatiliteten i prisen er veldig lav. Det kan skje når det er lite bevegelse i markedet, og candlsestickene blir mindre.
Dette kan føre til at prisen bryter ut av båndene og beveger seg kraftig i en retning eller den andre når volatiliteten øker igjen, da blir båndene bredere.
Når båndene er smale, kan det indikere at markedet forventer en stor bevegelse i prisen, men det er usikkert hvilken retning bevegelsen vil ta.
Dette kan føre til at handelsmenn posisjonerer seg for å dra nytte av en stor prisbevegelse ved å kjøpe eller selge instrumentet.
Breakeouts
Breakout er når prisen på et valutapar, kryptovaluta eller et annet verdipapir bryter gjennom øvre eller nedre band, som indikerer at en ny trend kan være på vei.
En breakout over det øverste bollinger båndet, kan indikere at prisen vil fortsette å stige, mens en breakout ved det nedre Bollinger båndet, kan indikere at prisen kan komme til og snu å potensielt bli bearish. Og vi da er eventuelt på vei til og få en bearish trend.
Det er viktig å merke seg at ikke alle breakouts fører til store bevegelser i prisen, og noen ganger kan en breakout føre til en falsk signal eller en midlertidig prisbevegelse før prisen går tilbake til sitt tidligere nivå.
Derfor er det viktig å bruke Bollinger Bands som et tilleggsverktøy til andre analysemetoder.
Begrensinger
Selv om Bollinger Bands er et nyttig verktøy, har det uansett sine begrensinger som man må være obs på.
- Bollinger Bands tar ikke hensyn til de fundamentale faktorene i markedet, som blant annet nyheter, politiske hendelser. og markedsituasjoner som blir formidlet. Dette kan påvirke prisen på charten og igjen påvirke Bollinger båndet.
- Bollinger Bands kan gi falske signaler når prisen beveger seg sidelengs og har lav volatilitet, eller når prisen beveger seg i en trend som ikke er lineær.
- Bollinger Bands kan også gi feil signaler når det er store bevegelser i markedet, for eksempel når det er store nyheter eller hendelser som påvirker markedet.
- Bollinger Bands kan være en subjektiv indikator, og tolkningen av båndene kan variere fra trader til trader og investor til investor
Det er viktig å huske at Bollinger Bands er bare ett av mange verktøy som kan brukes i teknisk analyse, og at det bør brukes sammen med andre verktøy.