Hva er ETP
Hva er ETP
Hva er ETP. Børshandlede produkter (ETP-er) er en praktisk og kostnadseffektiv løsning for investorer som ønsker tilgang til krypto innenfor et regulert rammeverk. Hvordan fungerer de egentlig? Kan de være et verdifullt tillegg til porteføljen din? Dette er det vi vil dekke i denne artikkelen.
Forklart
Et børshandlet produkt er en type finansielt instrument som kjøpes og selges på en regulert børs. Det gir investorer eksponering mot prisbevegelser til en underliggende referanseindeks eller eiendel uten at de trenger å eie eiendelen selv.
Opprinnelig ble det opprettet for å gi investorer tilgang til aksjeindekser. Siden den gang har de utviklet seg til å bli det primære verktøyet for børsnotert eksponering mot nesten alle typer eiendeler, inkludert krypto. Akkurat som aksjer kan du kjøpe og selge ETP-er gjennom megleren din.
ETP-er er ingen ny oppfinnelse. Faktisk feiret verdens første ETP nylig sitt 30-årsjubileum. Verdien av forvaltede eiendeler (AUM) i ETP-er har stadig økt etter hvert som de har blitt mer populære blant investorer globalt. Ifølge analyseselskapet ETFGI var det notert 2 937 ETP-er ved utgangen av desember 2022.
Hvordan er det strukturert?
«ETP» er et samlebegrep som dekker flere typer børshandlede finansielle produkter, inkludert børshandlede fond (ETF-er), børshandlede råvarer (ETC-er) og børshandlede verdipapirer (ETN-er).
Målet med en ETP er å gi eller replikere avkastningen til en underliggende referanseindeks eller eiendel. For å oppnå dette benytter de én av to replikasjonsmetoder: fysisk eller syntetisk.
Fysiske ETP-er kjøper og holder de underliggende eiendelene de er designet for å spore, for eksempel aksjer, kryptovaluta eller råvarer. Avkastningen til en fysisk ETP er derfor direkte knyttet til ytelsen til de underliggende eiendelene.
Syntetiske ETP-er bruker bytteavtaler (swaps) med en motpart, vanligvis en bank, for å levere avkastningen til de underliggende eiendelene. For å sikre at avkastningen leveres daglig, må motparten ofte deponere likvide og diversifiserte sikkerheter (vanligvis i form av statsobligasjoner eller blue-chip-aksjer) hos utstederen, som holdes av en uavhengig depotforvalter. Mengden sikkerhet som kreves varierer med verdien av eiendelen ETP-en er designet for å spore.
De siste årene har investorer generelt foretrukket fysiske ETP-er på grunn av deres åpenhet, fraværet av motpartsrisiko og deres relative enkelhet. Syntetiske ETP-er har likevel sin plass. For eksempel kan den underliggende eiendelen være umulig eller svært kostbar å fysisk holde og lagre (som olje, som fordamper, eller mais, som råtner). I noen tilfeller kan også den indeksen som spores være så stor eller illikvid at kostnadene ved fysisk replikasjon overstiger kostnadene ved syntetisk replikasjon ved hjelp av derivater.
Når det gjelder krypto, gjør enkelheten ved lagring for eksperter, den underliggende likviditeten og investorenes preferanser at de fleste krypto-ETP-er er fysisk støttet.
Fordeler
ETP-er gir tilgang til en rekke ulike aktivaklasser i en likvid, børshandlet og sikker innpakning.
Gull er et godt eksempel på hvordan ETP-er har hjulpet investorer med å få tilgang til en utfordrende aktivaklasse. Før gull-ETP-er ble introdusert, var det kostbart og upraktisk å eie gull direkte. Investorene måtte enten kjøpe og lagre fysiske gullbarrer eller investere i aksjer i gruveselskaper. Direkte investering i gull var noe som hovedsakelig ble gjort av store institusjoner.
Investering i en gull-ETP er imidlertid en helt annen prosess. Investorene trenger bare å kjøpe produktet via sin megler og legge det til i sin eksisterende portefølje.
Hvordan fungerer det
Selv om krypto, som en digital eiendel, kan virke svært ulik gull, kan det dra nytte av ETP-er på mange av de samme måtene.
I denne delen fokuserer vi kun på fysiske ETP-er for å analysere hvordan de fungerer. På samme måte som fysiske gull-ETP-er henter sin verdi fra fysiske gullbarrer lagret sikkert i et høysikkerhetsvelv, henter fysiske krypto-ETP-er sin verdi fra mynter lagret i en sikker wallet hos en uavhengig depotforvalter.
Krypto-ETP-er, eller børshandlede produkter for kryptovaluta, har hatt en eksplosiv vekst. Markedet for krypto-ETP-er har fortsatt å vokse betydelig de siste årene. Ifølge Flow Traders 2024 Crypto ETP Report, publisert i desember 2024, har handelsvolumene økt kraftig, og flere nye produkter har blitt lansert for å møte den økende etterspørselen fra institusjonelle investorer. Rapporten viser hvordan krypto-ETP-er har blitt en bro mellom tradisjonelle finansielle markeder og digitale eiendeler. Du kan lese hele rapporten her:
Videre fremhever Gemini’s «2024 Global State of Crypto Report» hvordan institusjonelle investeringer i krypto har økt kraftig, delvis drevet av godkjenningen av spot Bitcoin ETF-er i flere store markeder. Denne rapporten gir et bredere bilde av hvordan krypto-ETP-er har utviklet seg i det globale finansmarkedet.
Akkurat som andre ETP-er er krypto-ETP-er investeringsprodukter som gir eksponering mot ytelsen til en underliggende eiendel. I dette tilfellet en spesifikk kryptovaluta som Bitcoin eller Ethereum, eller til og med en indeks av flere kryptovalutaer. De er også børsnoterte og handles på verdipapirbørser.
Design og Struktur
La oss se for oss en fysisk Bitcoin ETP. Hvordan ville den vært satt opp?
En fysisk BTC ETP fungerer med flere viktige partnere, hvor de mest sentrale er:
- ETP-utsteder – oppretter et selvstendig spesialformålsselskap for å utstede en BTC ETP. Denne blir notert på en regulert børs (f.eks. Xetra i Tyskland, Euronext i Frankrike eller Nederland).
- Forvalter (Trustee) – representerer investorenes interesser og mottar alle rettigheter til de fysiske eiendelene som støtter ETP-en fra utstederen. Forvalterens rolle er å fungere som en uavhengig enhet som beskytter ETP-ens eiendeler og sørger for at den forvaltes i henhold til gjeldende vilkår og betingelser.
- Depotforvalter (Custodian) – har ansvaret for å oppbevare den underliggende fysiske kryptovalutaen.
- Administrator – bistår utstederen med å administrere ETP-en ved å tilby operasjonell støtte og overvåke den daglige driften.
- Autoriserte deltakere – har ansvar for å opprette og innløse andeler i ETP-en og dermed opprettholde produktets likviditet. De gjør dette ved å kjøpe eller selge de underliggende eiendelene til ETP-en, som Bitcoin, i bytte mot andeler i ETP-en.
Investorer kan kjøpe og selge BTC ETP på en børs gjennom sin vanlige megler i løpet av handelsdagen, akkurat som en aksje.
Slik fungerer en kjøpsordre fra en investor:
Verdien av en krypto-ETP er basert på verdien av de underliggende eiendelene den sporer. Hvis verdien av eiendelene (her, BTC) øker, vil verdien av krypto-ETP-en også øke. Hvis verdien av eiendelene synker, vil verdien av krypto-ETP-en også synke.
Eier jeg faktisk krypto når jeg kjøper en krypto-ETP?
Når du kjøper en krypto-ETP, eier du ikke den fysiske kryptovalutaen direkte. I stedet eier du vanligvis et gjeldspapir utstedt av utstederen, som er støttet av krypto og sikret gjennom forholdet til forvalteren. Dette er grunnen til at krypto-ETP-utstedere ofte omtales som «konkursbeskyttede» (bankruptcy remote).
Hvor kan jeg kjøpe krypto-ETP-er?
Du kan kjøpe krypto-ETP-er på samme måte som du kjøper andre ETP-er eller aksjer: gjennom din vanlige megler. Deretter kan du inkludere dem i porteføljen din sammen med dine andre investeringer i aksjer og fond.
Hvordan kjøpe en ETP via din nettbaserte investeringsplattform?
- Logg inn på din nettmeglerkonto eller app.
- Søk etter produktnavnet, ISIN-koden eller ticker-symbolet til den ETP-en du ønsker å kjøpe.
- Velg beløpet eller antall verdipapirer du ønsker å kjøpe.
- Plasser kjøpsordren for utførelse.
Hva er fordelene med en ETP for krypto?
Vi har sett at krypto-ETP-er gir sikkerhet, ettersom de er regulerte verdipapirer med en konkursbeskyttet struktur. De er også enkle å få tilgang til og kan integreres i en investeringsportefølje uten problemer.
Men fordelene stopper ikke der:
- Enkel eksponering mot krypto uten behov for selvforvaring.
- Høyere likviditet sammenlignet med enkelte kryptovalutaer.
- Regulert og transparent investering, noe som reduserer risikoen for svindel og tekniske utfordringer.