EU setter standarden med MiCA-regulering
EU setter standarden med MiCA-regulering
EU setter standarden med MiCA-regulering. 30. desember, tredde EU’s banebrytende regulering for kryptovaluta og digitale eiendeler, Markets in Crypto-Assets (MiCA), i full kraft. Dette markerer et historisk øyeblikk, da EU nå er den første store jurisdiksjonen i verden med et helhetlig regelverk for kryptoaktiva.
MiCA, som ble godkjent av Europaparlamentet i april i fjor. Er en del av en bredere satsing på digital finans i Europa. Regelverket har som mål å skape et harmonisert rammeverk som regulerer både utstedelse av kryptovaluta og tjenester knyttet til digitale eiendeler. Områder som tidligere manglet tydelig lovgivning. Dette inkluderer blant annet en felles lisensierings- og tilsynsordning for utstedere av kryptoaktiva, kryptoplattformer og tjenestetilbydere i hele EU.
Med MiCA dekkes et bredt spekter av digitale eiendeler. Inkludert byttemidler som Bitcoin, nytte-tokens, verdibaserte tokens (såkalte ARTs) og elektroniske penger-tokens (EMTs). Regelverket legger grunnlaget for økt transparens, tillit og beskyttelse av investorer. Samtidig som det styrker Europas posisjon som en global leder innen regulering av kryptomarkedet.
MiCA-reguleringen, som strekker seg over 166 sider, trådte i kraft 29. juni 2023. De fleste bestemmelsene gjelder fra i dag, mens spesifikke regler for ARTs og EMTs trådte i kraft 30. juni 2024.
Stabilcoins og e-money tokens
MiCA etablerer en detaljert ramme for utstedelse av stablecoins og elektroniske penger-tokens. Fra 30. juni 2024 har utstedere av slike tokens vært pålagt å oppfylle strenge krav, inkludert autorisasjon fra en nasjonal tilsynsmyndighet. Disse kravene inkluderer egenkapitalbehov, styringsordninger og håndtering av reserveaktiva. Regelverket inneholder også regler som begrenser bruken av stablecoins som betalingsmiddel, med spesifikke grenser for antall og verdi av transaksjoner.
Omfang og definisjoner i MiCA
MiCA introduserer harmoniserte EU-definisjoner av sentrale termer i kryptomarkedene, inkludert ulike typer kryptoaktiva og tjenester. Regelverket gjelder for kryptoaktiva som ikke faller under andre europeiske finansreguleringer, som MiFID II. MiCA omfatter krav til transparens og informasjonsdeling ved utstedelse av kryptoaktiva, samt regler for autorisasjon og tilsyn av tilbydere. Dette gir en klarere struktur for markedsdeltakere og øker forbrukerbeskyttelsen.
MiCA som global trendsetter mens USA forbereder seg på ny kryptopolitikk
MiCA-revolusjonen i EU skjer samtidig som verden venter spent på hvordan en ny administrasjon ledet av Donald Trump. Vil håndtere kryptoregulering i USA. Den påtroppende presidenten, som starter sin andre periode 20. januar 2025. Har lovet å gjøre USA til verdens «kryptohovedstad» og en «Bitcoin-supermakt».
Disse ambisjonene skaper forventninger om en mer kryptovennlig politikk i verdens største økonomi. Noe som kan påvirke det globale markedet betydelig. Mens EU har etablert seg som leder innen regulering gjennom MiCA. Vil det bli interessant å se hvordan USAs tilnærming utvikler seg i konkurransen om å tiltrekke seg innovasjon og kapital i kryptosektoren.
EU: Den globale standardsetteren for kryptomarkedet
Den største politiske gruppen i Europaparlamentet, den sentrum-høyre orienterte European People’s Party (EPP). Beskrev godkjenningen av MiCA-regelverket i fjor som et skritt som gjør Europa til en global «standardsetter i kryptomarkedet». EPP uttalte at MiCA vil bidra til å «skape orden i det ville vesten av kryptoaktiva.»
Europaparlamentets MiCA-rapportør, Stefan Berger, fremhevet at regelverket setter EU «i fronten av token-økonomien». Berger understreket at MiCA vil beskytte forbrukerne mot svindel og misbruk. Og samtidig gjenopprette tillit i en sektor som ble hardt rammet av FTX-kollapsen i november 2022. En hendelse som skapte globale overskrifter.
«Forbrukerne vil få all informasjon de trenger, og risikoene knyttet til kryptoaktiva vil bli nøye overvåket,» uttalte den tyske parlamentarikeren. Han fremhevet også at regelverket gir EU en konkurransefordel. Og at «den europeiske kryptoindustrien nå har en reguleringsklarhet som mangler i land som USA.»
Samtidig pågår det store bevegelser på andre siden av Atlanteren. Tidligere denne måneden, 6. desember, kunngjorde Donald Trump utnevnelsen av David Sacks som USAs «AI- og krypto-tsar». Sacks, en tidligere leder i PayPal, skal «lede politikken i to områder som er avgjørende for USAs fremtidige konkurransekraft.»
Trump annonserte også 22. desember at Bo Hines vil være administrerende direktør. For Det hvite hus’ nye Presidential Council of Advisers for Digital Assets (Crypto Council). Et rådgivende organ sammensatt av profilerte navn fra kryptobransjen. Rådet vil bli ledet av Sacks. På sin plattform Truth Social uttalte Trump at Hines vil samarbeide med Sacks for å «fremme innovasjon og vekst i det digitale aktivamarkedet. Samtidig som industriledere får ressursene de trenger for å lykkes.»
MiCA og DORA: Framdrift i EU’s reguleringsarbeid
Den 19. desember publiserte Europakommisjonens generaldirektorat for finansstabilitet, finansielle tjenester og kapitalmarkedsunion (DG FISMA). En oversikt over fremdriften i implementeringen av både MiCA og EUs lov om digital operasjonell motstandsdyktighet, DORA.
MiCA er utformet for å støtte innovasjon ved å sikre en proporsjonal regulering og tilsyn av utstedere av kryptoaktiva og tjenestetilbydere innen krypto. Dette skal legge til rette for at aktører kan skalere virksomheten sin innenfor det indre markedet. Samtidig som MiCA tar tak i risiko knyttet til investorbeskyttelse, markedsintegritet og finansiell stabilitet.
Regelverket inneholder omtrent 35 ulike mandater for delegerte rettsakter, regulatoriske tekniske standarder og gjennomføringsstandarder.
I løpet av 2024 har Den europeiske verdipapir og markedstilsynsmyndigheten (ESMA.) Og Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) utarbeidet utkast til disse standardene. Europakommisjonen har siden vedtatt mange av dem. Noen har blitt publisert i Den europeiske unions offisielle tidende etter gransking av Europaparlamentet og Rådet. Mens andre fortsatt er under granskning. Enkelte standarder gjenstår å bli vedtatt.
Når det gjelder DORA, trådte denne lovgivningen i kraft i januar 2023 og vil gjelde fra 17. januar 2025. DORA fokuserer på å styrke den digitale motstandsdyktigheten i finanssektoren. Noe som vil sikre at institusjoner kan håndtere teknologiske risikoer på en robust og effektiv måte.
Hvordan MiCA beskytter forbrukerne
MiCA-regelverket gir flere fordeler for forbrukerne som handler med kryptovaluta. Her er noen konkrete eksempler:
- Økt sikkerhet ved kryptohandel:
- Ved å kreve at kryptoplattformer rapporterer detaljer om sine tjenester, får forbrukerne bedre innsikt i hvem de handler med. Dette reduserer risikoen for svindel og hacking.
- Forbedret informasjon:
- MiCA sikrer at forbrukerne mottar nøye beskrevet informasjon om risikoene knyttet til investeringer i ulike kryptovalutaer. For eksempel, dersom en valuta er svært volatil, må dette oppgis tydelig før kjøp.
- Bedre klagemuligheter:
- Regelverket pålegger kryptotjenesteleverandører å ha klagemekanismer på plass. Dersom en forbruker opplever problemer, som forsinkede transaksjoner, kan de lettere få støtte eller kompensasjon.
- Beskyttelse mot insolvens:
- Dersom en kryptoplattform skulle gå konkurs, må de ha midler til å sikre kundens verdier i henhold til MiCA-standardene.
Tilbydere av tjenester i kryptoaktiva
Fra 30. desember 2024 vil MiCA kreve at alle tilbydere av kryptoaktiva-tjenester har gyldig autorisasjon som kryptoaktiva-tjenesteleverandører. Dette omfatter tjenester som handel, forvaltning og overføring av kryptoaktiva. Autoriserte tilbydere får tilgang til et harmonisert marked gjennom EU, men må samtidig oppfylle strenge krav til organisasjon, egenkapital og kundebeskyttelse. Manglende samsvar kan føre til registrering som ikke-kompatible tilbydere av ESMA.
ESMA: MiCA er et betydelig steg fremover
Noen dager før DG FISMA publiserte sin oppdatering, lanserte Den europeiske verdipapir og markedstilsynsmyndigheten (ESMA). Den siste pakken med endelige rapporter. Som inneholder regulatoriske tekniske standarder og retningslinjer i forkant av at MiCA trer i full anvendelse.
I en pressemelding den 17. desember uttalte ESMA-leder Verena Ross at innføringen av MiCA-regelverket. Representerer “et betydelig steg mot å etablere et reguleringsrammeverk for kryptomarkedet.”
Samtidig advarte Ross om at det er viktig å erkjenne at det nye regelverket ikke vil kunne eliminere usikkerhet og volatilitet som er iboende i kryptomarkedet. Hun understreket at investorer bør ha en fullstendig forståelse av risikoene før de engasjerer seg i dette markedet.
Ross påpekte også at ESMA vil fortsette å gi veiledning og samarbeide med nasjonale tilsynsmyndigheter. For å sikre en smidig implementering av MiCA. Dette skal bidra til å skape like konkurransevilkår gjennom tilsynsmessige konvergenstiltak.
Ettersom MiCA er en forordning, krever det ikke nasjonal gjennomføringslovgivning i EU-medlemslandene. Likevel må nasjonal lovgivning tilpasses for å sikre samsvar med MiCA. Et eksempel på dette er Tysklands nasjonalforsamling, som den 18. desember 2024 vedtok «Finansmarktdigitaliseringsloven» (Finanzmarktdigitalisierungsgesetz) for å legge til rette for MiCA-implementeringen.
Hva skjer i Storbritannia?
I Storbritannia, som forlot EU i 2020, publiserte Financial Conduct Authority (FCA) den 16. desember. Et 62-siders diskusjonsnotat med tittelen “Regulating cryptoassets: Admissions & Disclosures and Market Abuse Regime for Cryptoassets.” Dette dokumentet, som har en høringsfrist 14. mars 2025, fokuserer på regulering av kryptovaluta med spesiell vekt på opptak. Offentliggjøring og tiltak mot markedsmisbruk.
MiCA-reguleringen (Markets in Crypto-Assets) gjelder for EU-medlemslandene. Og Norge er ikke en del av EU, men er medlem av EØS (Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet). Dette reiser spørsmålet om hvorvidt MiCA vil få innvirkning på Norge.
Hvordan MiCA kan påvirke Norge:
- EØS-relevans: MiCA er sannsynligvis EØS-relevant, siden den omhandler finansiell regulering, et område som ofte blir innlemmet i EØS-avtalen. Hvis dette skjer, må Norge implementere MiCA i nasjonal lovgivning.
- Forberedelser i Norge: Norske myndigheter har tradisjonelt tilpasset seg EUs finansielle reguleringer, som GDPR og PSD2. Derfor er det sannsynlig at Norge også vil implementere MiCA.
- Forbrukerbeskyttelse: Norske kryptoinvestorer kan få de samme fordelene som i EU, inkludert økt sikkerhet, informasjon og klagemuligheter.
- Konkurransefordel for norske aktører: Norske kryptobedrifter som opererer i EU kan dra nytte av en harmonisert regulering, som gjør det enklere å tilby tjenester i hele EØS.
Ulike scenarier:
- Hvis MiCA innlemmes i EØS-avtalen:
- Norge vil tilpasse sin lovgivning for å speile MiCA-regelverket.
- Dette kan gi norske kryptoinvestorer og bedrifter lik tilgang til det europeiske markedet.
- Hvis MiCA ikke innlemmes:
- Norge må utvikle egne regelverk, noe som kan føre til ulikheter mellom Norge og EU.
- Norske kryptoplattformer kan møte regulatoriske utfordringer i samhandling med EU-markedet.
Oppsummert
MiCA-reguleringen er ikke automatisk gyldig i Norge, men det er sannsynlig at den vil bli innlemmet gjennom EØS-avtalen. Norske myndigheter bør derfor aktivt forberede seg på hvordan regelverket kan implementeres. Og hva det vil bety for norske kryptomarkeder og forbrukere.